Eindexamens 2017 dag 1

Lex Borghans en Trudie Schils (Universiteit Maastricht) | 10 May 2017


Vandaag (10 mei) beginnen het havo en vwo met het eindexamen. Leerlingen op het havo hebben scheikunde en voor leerlingen van het vwo staat Nederlands op het programma.

Voor het verplichte vak Nederlands haalden vwo-ers de afgelopen jaren gemiddeld een 6,31 (zie tabel 1). Het is daarmee één van de vakken met gemiddeld de laagste cijfers. Landelijk staat het op de vijfde plaats van onder. Limburgse vwo-leerlingen zijn minder goed in Nederlands en halen gemiddeld een 6,23. Iets vergelijkbaar zien we ook al op de basisschool, waar de leerlingen die naar het vwo gaan bij de centrale eindtoets wat beter scoren bij rekenen dan bij taal. In Limburg staat Nederlands daardoor op de derde plaats van vakken waar een laag punt voor wordt gehaald.


Iets minder dan 40 procent van de leerlingen op het havo neemt deel aan het eindexamen scheikunde. Dit verschilt niet tussen Limburg en Nederland. Ook haalden Limburgse havisten een vergelijkbaar gemiddeld cijfer dan Nederlandse havisten op dit vak, een 6.57.

delen:  
Loading Conversation